Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

El Consell de Mallorca lliura el Premi Flor d’Ametler 2025 al mestre artesà pastisser Pep Trias

El Consell de Mallorca lliura el Premi Flor d’Ametler 2025 al mestre artesà pastisser Pep Trias

(12/03/2025)

  • Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local

La institució insular i la IGP Ametlla de Mallorca li han atorgat el guardó per «la divulgació i promoció que fa de l’ametla mallorquina a través de la rebosteria tradicional»

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha lliurat aquest dimecres el IV Premi Flor d’Ametler al mestre pastisser Pep Trias, per contribuir a la divulgació i al coneixement de l’ametla mallorquina a través de la rebosteria tradicional.

El Consell de Mallorca i la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) han decidit que, en aquesta quarta edició, el premi sigui per a Pep Trias, de la Pastisseria Trias del Secar de la Real, «per la seva capacitat de promocionar la qualitat i el gust de l’ametla de Mallorca i convertir-la en essència de les seves elaboracions artesanes, com l’autèntic gató d’ametla o la coca de torró d’ametla».

L’acte de lliurament del premi s’ha celebrat a la finca de Son Blai, a Inca, i hi han assistit nombrosos membres d’entitats i de cooperatives que fomenten el cultiu i consum de l’ametla de Mallorca, així com representants de les diferents institucions de les Illes.

En el seu discurs, el president Galmés s’ha referit a l’ametla de Mallorca com un «producte excel·lent i fonamental de la nostra cultura culinària, que el guardonat d’enguany, Pep Trias, utilitza en les seves elaboracions artesanals que formen part de la nostra tradició i gastronomia».

«A més de representar una preciosa estampa en aquestes dates, la que ens ofereix el paisatge de l’illa amb els ametlers en flor, l’ametla mallorquina és un producte d’excel·lents qualitats nutricionals i saludables», ha afegit Llorenç Galmés, el qual ha remarcat el paper destacat que té aquest ingredient «en la nostra cultura culinària i, molt especialment, en la nostra fantàstica rebosteria».

Així mateix, Llorenç Galmés ha afirmat que «des del Consell de Mallorca tenim molt clar que la preservació del cultiu i de l’agricultura local és fonamental i, per això, enguany hem incrementat un 50 % la partida destinada a la promoció del producte local, a fi d’aconseguir arribar a més beneficiaris, incrementar la visibilitat i el reconeixement del producte de proximitat i fomentar-ne el consum».

Promoció del producte de Mallorca

Per part seva, la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, s’ha referit a la satisfacció que representa atorgar el premi a un reboster que «sempre ha demostrat el seu compromís ferm amb l’ametla de Mallorca, que empra per elaborar els seus dolços artesans i contribueix de manera molt activa a promocionar el producte local i, en definitiva, a preservar el receptari tradicional».

Han assistit a l’acte el director general de Qualitat Alimentària i Producte Local del Govern de les Balears, Joan Llabrés; el director de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca, Álvaro Roca, i el president del Consell Regulador de la IGP Ametlla de Mallorca, Miquel Riera, entre altres representants d’entitats agràries i marques de qualitat.

Després del lliurament del guardó, s’ha servit un càtering d’economia social, amb una degustació de productes elaborats amb ametles de la IGP de Mallorca i, com a colofó, s’ha oferit gató d’ametla de la Pastisseria Trias.

En aquesta edició, l’obsequi és obra de l’artesana María Obando Olarán, que ha utilitzat llana d’ovella de la possessió de ses Cabanasses, de Petra, per crear una flor d’ametller que es lliura dins d'una cistella de palma feta a mà. 

Aquest premi, que lliura cada any la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Ametlla de Mallorca i el Consell de Mallorca, reconeix persones o entitats que han duit a terme al llarg de la seva trajectòria iniciatives o actuacions que afavoreixen la difusió d’aquest producte.