Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Territori

L’ordenació territorial consisteix a delimitar normativament els usos i les activitats que s’han de desenvolupar en un espai concret, per configurar un model territorial integral i coherent.

El Consell s’ocupa de dissenyar i d’implantar el model territorial de Mallorca, així com de desenvolupar-lo amb la redacció i gestió dels diferents plans d’ordenació insulars i sectorials, com ara el Pla Territorial Insular de Mallorca, els plans directors sectorials d’àmbit insular amb inclusió de les normes territorials cautelars que els han de precedir i els plans especials territorials.

El Pla Territorial Insular de Mallorca, com a desenvolupament de les directrius d’ordenació territorial, és l’instrument general d’ordenació del territori de Mallorca i dels seus illots i aigües interiors; com a tal, ha d’ordenar tot el que, transcendint l’àmbit estrictament municipal, es refereixi als assentaments humans, a les activitats que es duen a terme sobre el territori, als usos als quals es destina, a la creació de serveis comuns per als municipis i a les mesures per millorar la qualitat de vida i protegir el medi natural.

Els plans directors sectorials són instruments d’ordenació i de planificació que tenen per objecte regular la incidència territorial de les diferents polítiques sectorials. Aquests plans s’adapten i despleguen les previsions de les directrius d’ordenació territorial i del Pla Territorial Insular de Mallorca. Sobre la base de la competència d’ordenació territorial, els plans directors sectorials tenen com a finalitat determinar les prioritats d’actuació i el règim normatiu corresponent de les diferents polítiques sectorials, com ara les turístiques (Pla d’Intervenció d’Àmbits Turístics, PIAT), comercials (Pla Director d’Equipaments Comerciales de Mallorca, PECMA), de carreteres (Pla Director Sectorial de Carreteres) o de residus (Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos).

Els plans especials d’ordenació territorial són instruments de desplegament de detall de les determinacions dels plans territorials insulars i dels plans directors sectorials, i també instruments de planejament autònom, sempre que expressament així ho prevegi una normativa sectorial. En tot cas, els plans especials d’ordenació territorial autònoms han de justificar la coherència amb la normativa sectorial que despleguen i prevalen sobre l’ordenament urbanístic.

Oficina d’Informació Territorial

Des de l’Oficina d’Informació Territorial s’assessora i s’informa la ciutadania i els ajuntaments, especialment pel que fa a la interpretació de la normativa d’ordenació del territori, a l’adaptació dels plans municipals al Pla Territorial Insular i als plans directors sectorials.

La Mesa de batles i batlesses de la Serra de Tramuntana es reuneix per analitzar les actuacions d'enguany i preparar el full de ruta de l'any 2021

La Mesa de batles i batlesses de la Serra de Tramuntana es reuneix per analitzar les actuacions d'enguany i preparar el full de ruta de l'any 2021

(17/12/2020)

  • Departament de Territori / Comunicació i premsa

Els representants dels municipis han assistit de forma telemàtica a la convocatòria.

Aquest dimecres ha tengut lloc la segona reunió anual de la Mesa de batles i batlesses de la Serra de Tramuntana, a la qual s'ha analitzat les actuacions que s'han duit a terme durant el 2020 i també s'ha començat a preparar el full de ruta de l'any 2021. Els representants dels municipis que formen part del consorci de la Serra han assistit de forma telemàtica a la convocatòria. La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, la consellera de Territori i Paisatge, Maria Antònia Garcías i la consellera de Presidència, Teresa Suárez han fet seguiment de la reunió des de la seu de la institució, a Palau Reial.

Garcías ha informat sobre la convocatòria de subvencions 2020 i 2021 per a la recuperació de paisatge agrícola i el seu entorn. La convocatòria inclou els espais agrícoles i forestals de titularitat municipal, i el manteniment, la neteja i la conservació d'espais públics.

Altres temes que s'ha tractat a la Mesa són les subvencions adreçades a entitats sense ànim de lucre dedicades a la custòdia del Territori 2020, que enguany ha concedit més de 43.000 € en ajudes i la subvenció d'un milió d'euros del Mallorca Reacciona adreçada als ajuntaments de la Serra, així com subvencions per a particulars afectats pel cap de fibló del mes d'agost 2020, de 180.000 euros.

A més d'atendre els dubtes, preguntes i propostes dels batles i batlesses, a la reunió s'ha informat del pressupost del Consorci Serra de Tramuntana del 2021 que ascendeix a 1.800.000 euros, el que significa un augment del 30%. També s'ha recordat que el 2021 serà un any per posar en valor el que significa la Serra amb la implicació de tots els municipis, ja que l'any 2021 es compleixen 10 anys de la seva declaració com a Patrimoni de la Humanitat.